TÜİK hizmet ve tarım verileri, Warren Buffett’ın hisse alımı, Bitcoin’in yükselişi: Piyasalarda neler oluyor?
Investing.com – ABD hisse senedi vadeli işlemleri yükselişe geçerek Wall Street’te geçen ay enflasyonda yavaşlama olduğunu gösteren verilerin tetiklediği rallinin devam edeceğine işaret ediyor. Federal Rezerv’in bu yıl iki faiz indirimi yapabileceğine dair beklentiler de enflasyon raporuyla desteklendi ancak analistlere göre Merkez Bankasının, fiyat artışının hedef seviyesine geri döndüğüne dair daha fazla kanıt görmesi gerekebilir. Diğer yandan indirimli mağaza zinciri Walmart (WMT), bugün üç aylık sonuçlarını açıklayacakken Chubb hisseleri, Warren Buffett’ın Berkshire’ının, sigorta şirketinde ne kadar hissesi olduğunu açıklamasının ardından yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ait hizmet üretim endeksi ile tarımsal üretici fiyatlarının Nisan ayı performansını içeren verileri kamuoyuyla paylaştı.
1. Vadeli işlemler yükseldi
Beklenenden daha düşük gelen bir aylık enflasyon raporunun ardından hisse senetleri, önceki seansta rekor seviyeye yükseldikten sonra ABD hisse senedi vadeli işlemleri yükselişin devam edeceğine işaret etti.
Dow %0,1, S&P 500 %0,1 ve Nasdaq 100 %0,2 değer kazandı.
Çarşamba günü açıklanan veriler; tüketici fiyatlarındaki artışın, Nisan ayında yıllık bazda %3,4’e gerilediğini göstererek Fed’in bu yıl içinde faizleri yirmi yılın en yüksek seviyesinden aşağı çekmeye başlayacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi. Yatırımcılar, bu hafta başında bir olan faiz indirimi beklentisini, 2024’te iki faiz indirimi olarak fiyatladı.
Raporun ardından hisse senetleri yükselirken gösterge S&P 500 %1,2, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite %1,4 ve 30 hisseli Dow Jones Industrial Average %0,9 artış gösterdi. Genellikle fiyatlara ters yönde hareket eden faize duyarlı 2 yıllık ABD Hazine getirisi, geçici olarak Nisan başından bu yana gördüğü en düşük seviyesine inerken dolar, benzerleri karşısında son birkaç haftanın en düşük seviyesine geriledi.
2. Bitcoin ABD dolarının düşüşüyle yükseldi
Bitcoin, dolardaki düşüşün etkisiyle yükseldi ancak kriptoya yönelik duyarlılık düşük kaldığı için token dar aralıklarda seyretmeye devam etti.
Dünyanın en büyük kripto para birimi, son 24 saatte %6,7 artışla 66.159 dolara yükseldi. Token, bir miktar ivme kaybetmeden önce 66.600 dolara doğru yükseldi. Bu hafta başında 60.000 dolara kadar inmişti.
Analistler, yıllık enflasyon hızının hâlâ Fed’in %2’lik hedef seviyesinin oldukça üzerinde seyrettiğini belirtirken son zamanlarda Merkez Bankasındaki bir dizi yetkili, faizleri düşürmeden önce fiyatların sürdürülebilir bir şekilde gevşediğine dair çok daha fazla güvene ihtiyaç duyacakları konusunda uyardı.
Bu düşünce, Bitcoin’deki büyük kazançları sınırlarken token’ı son iki ay içinde görülen 60.000 ila 70.000 dolar aralığında bıraktı. Bu performans, aynı zamanda Bitcoin’deki Mart rallisinin temel itici gücü olan spot borsa yatırım fonlarındaki sermaye akışları ve alım satım faaliyetlerinin son haftalarda büyük ölçüde durgunlaşmasıyla ortaya çıktı.
3. Walmart rapor sunacak
Walmart, bugünün kazanç takvimine damgasını vurmaya hazırlanırken maliyet bilincine sahip Amerikalıları, düşük fiyatlı ürünlerini satın almaya ikna etmek için sıkı bir rekabetle karşı karşıya.
Adobe Analytics’in geçen hafta yayımladığı bir rapora göre ABD’deki online perakende harcamaları, enflasyonun yükseldiği bir dönemde daha ucuz ürünlere yönelik güçlü talep nedeniyle Ocak-Nisan ayları arasında %7 oranında arttı. Böyle bir eğilim, Walmart için iyiye işaret olsa da Amazon (AMZN) ve PDD Group’un Temu’su gibi e-ticaret oyuncuları, elektronik ve giyim gibi ürünlerde indirim arayan isteyen müşteriler için alternatifler sunuyor.
Bu arada Reuters’in LSEG rakamlarına dayandırdığı haberine göre Walmart, stoklarını benzerlerine kıyasla daha yavaş dolduruyor. Yüksek stok seviyeleri maliyetleri artırabilir ve kâr marjlarını düşürebilir.
Yine de şirketin hisseleri, bu yıl şimdiye kadar %12,7 oranında artış gösterdi ve yatırımcıların sağlam çeyrek sonuçları açıklayacağına inandıklarının bir işareti olarak beklenen kazançların yaklaşık 25 katından el değiştiriyor. Perşembe günü piyasa öncesinde açıklanacak olan rapor, bu iyimserliği test edebilir.
Milyarder yatırımcılar neye yatırım yapıyor? Yanıtı InvestingPro’da! Şimdi FIRSAT kodunu kullanın, %20’ye varan indirimle kayıt olun.
Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.
Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.
4. Chubb hisseleri, Berkshire Hathaway’in hisse alım haberiyle yükseldi
Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway ‘i (BRKb), Chubb Ltd.’de (CB) 6,72 milyar dolarlık hisse aldığını açıkladıktan sonra sigorta şirketinin hisseleri, rekor seviyelere yükseldi.
Berkshire’ın bir dosyada 31 Mart itibarıyla firmada 25,9 milyon hisseye sahip olduğunu söylemesinin ardından Chubb, %7,5 artarak 271,84 dolar ile rekor seviyeye yükseldi.
Berkshire, Chubb’ı 2023’ün üçüncü çeyreğinden itibaren satın almaya başladı ve satın alma işlemini geçici olarak gizli tutmak için Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonundan izin almıştı. Holding, Chevron Corp (CVX) ve Exxon Mobil Corp’un (XOM) yanı sıra International Business Machines (IBM) ve Verizon Communications ‘taki (VZ) diğer alımları için de benzer izinler almıştı.
Chubb, 2024 yılının ilk çeyreğinde güçlü kazançlar elde etti. Brüt primler 14 milyar doları aştı ve net gelir geçen yıl 4,54 milyar dolar iken 5,23 milyar dolara yükseldi.
5. Ham petrol, enflasyon verileri ve stokların ardından yükseldi
Ham petrol fiyatları, ABD tüketici enflasyonu ve ABD stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüşün ardından yükseldi.
WTI vadeli kontratları %0,4 artışla 78,96 dolardan işlem görürken Brent kontratı, %0,4 artışla 83,07 dolara yükseldi.
Enflasyon verileri, daha düşük faiz oranları beklentisini destekleyerek gelecekteki küresel ekonomik faaliyeti ve buna bağlı olarak petrol talebini potansiyel olarak artırdı.
Dün açıklanan resmi veriler de ABD petrol stoklarının, 10 Mayıs haftasında 2,5 milyon varil ile beklenenden daha fazla azaldığını gösterdi ve özellikle seyahat ağırlıklı yaz sezonu yaklaşırken dünyanın en büyük yakıt tüketicisinde talebin iyileştiğine dair umutları artırdı.
6. TÜİK hizmet üretim endeksi ile tarım ÜFE verilerini paylaştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ait hizmet üretim endeksi ile tarımsal üretici fiyatlarının Nisan ayı performansını içeren verileri kamuoyuyla paylaştı.
Yayımlanan verilere göre hizmet sektörü, Mart 2024’te dikkate değer bir performans sergiledi.
Geçen yılın aynı dönemine göre değerlendirildiğinde hizmet üretim endeksi, Mart 2024’te %6,8’lik bir artış kaydetti. Bu artış, ekonominin hizmet sektöründe gözlenen güçlü ivmeyi gözler önüne serdi. Mart 2024’te aylık bazda ise hizmet üretim endeksi, bir önceki aya kıyasla değişim göstermedi.
Tarımsal enflasyon verilerine gelince; yayımlanan rapora göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (tarım-ÜFE) ciddi bir artış yaşadı.
Tarım-ÜFE, geçen yılın Mart ayına kıyasla yıllık bazda %60,77’lik bir artış kaydetti.
Sektörel bazda incelendiğinde, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde %2,67’lik bir artış gözlemlendi. Ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde ise %4,43’lük bir artış görüldü. Balık ve diğer balıkçılık ürünleri ile su ürünleri için destekleyici hizmetlerde de %1,65’lik bir artış kaydedildi.