Haber

Yozgat’ta Yeşil Mercimek Üretimi ve Yeşil Soğan Kullanımı

Yeşil mercimek üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Yozgat’ta ise tarladaki eserleri toplayan çiftçiler, topladıkları mercimekleri ise pamukçukun içine atarak saman ve eser parçalarını ayırıyor.

Yozgat’ta geçen yıl yaklaşık 174 bin karlı alanda 18 bin 965 ton yeşil mercimek üretilirken, bu yıl bol yağış nedeniyle daha yüksek verim bekleniyor. Geçen yıl kilogramı 13 liradan satılan yeşil mercimeğin 23 liradan satılması bekleniyor. Yeşil mercimek hasadını tamamlayan çiftçiler, küçükbaş hayvanların kışlık yemlerini hazırlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Hasattan sonra çiftçiler mercimekleri traktörün arkasına atarak saman ve mercimekleri ayırıyorlar. Kışın ahırlarda tutulan hayvanlar, balyalarda depolanan samanları yiyerek beslenirler.

Yeşil mercimek üretiminde Yozgat’ın birinci sırada olduğunu söyleyen Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, “2023 yılında mercimekte kalite çok iyi. Çiftçi de ürettiğinden memnun ve verim yüksek. Fiyat açısından da Geçen yıl kilogramı 12-13 liradan satılan mercimek bu yıl 23 liraya ulaştı.“Yeşil mercimekte il olarak öncüyüz. Yeşil mercimeğin kalitesinden ve veriminden memnunuz” dedi.

Mercimek samanının maliyeti karşılayabildiğini ifade eden Açıkgöz, “Haşereli işlemi özellikle küçükbaş hayvanların kışlık yemleri için yapılıyor. İlimizde büyük miktarda saman var. İl olarak Türkiye’nin saman ihtiyacını karşılayabiliyoruz” dedi. dedi. – YOZGAT

aginhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu